Låna till kontantinsats

Behöver du låna till kontantinsats? Det finns flera institut som kan hjälpa dig just med detta. Ett av dem är Mitt Bolån, som vi marknadsför på startsidan. Ett annat välkänt institut som gör detta är Lendo, som förmedlar lån för lite mindre summor.

Som du säkert känner till kan du, i Sverige, få ett bolån som uppgår till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % behöver finansieras på annat sätt. Många sparar under många år för att kunna göra detta, medan andra helt sonika väljer att låna till sin kontantinsats. I dagsläget är det närmare 15 % av bostadsköpare som finansierar sin kontantinsats med hjälp av ett privat- eller blancolån.

Låna till kontantinsats

 

Vad är räntan när man ska låna till kontantinsats?

Räntan varierar naturligtvis mellan olika kreditgivare. Tanken med den här sidan är att du enkelt ska kunna jämföra snitträntor hos förmedlare och institut. Ett sätt att öka chansen att få lån, och få det till bättre villkor och bättre ränta, är att ha en medsökande. Med en medsökande tar banken en lägre risk och kan således ge dig ett bättre lån.

Några exempel från sommaren 2018 är som följer:

  • Advisa: Från 2,95 %
  • Lendo: Från 3,25 %
  • Ica Banken: Från 3,70 %
  • Zmarta: Från 3,25 %
  • Sambla: Från 3,01 %

Märk väl att det kanske inte är möjligt för just dig att få dessa räntor. Som nämnt ovan kan du öka dina chanser till en lägre ränta genom att till exempel ha en medsökande. 

Vill du i detalj veta mer om olika lån till kontantinsatsen så har Financer.com en bra jämförelse.

Hur mycket behöver jag låna?

Att räkna ut hur mycket du behöver låna är enkelt. Oavsett vilken bank du väljer för ditt bolån, behöver du minst 15 % av bostadens värde i kontantinsats. Säg att du ska köpa en lägenhet för 2 500 000 kronor. Genom att multiplicera summan med 0,15 ser du att du minst behöver 375 000 kronor.

Alltså:

  • Ta bostadens värde och multiplicera med 0,15.
  • Summan du får är vad du minst behöver i kontantinsats.

Har du ett större sparat kapital sedan innan behöver du givetvis inte låna till hela kontantinsatsen. Det som gäller är att dessa 15 % måste finansieras med andra medel än bolånet.