Fast och rörlig ränta

Fast och rörlig ränta

Vad är skillnad mellan fast och rörlig ränta?

Låt oss först börja med att förklara den rörliga ränta, också kallad tremånadersräntan. Den följer marknadsnivån och förändras med andra ord var tredje månad. Den är den vanligaste typen av ränta som folk har sina bolån i.
Med en rörlig ränta får du alltså betala lite mer för lånet när räntan är hög och kommer undan lite billigare när räntan är låg. Genom historien har man alltid tjänat på att ha en rörlig ränta, bara man är säker på att man kommer att klara av räntetopparna.

Fast ränta, också kallad bunden ränta, ägnar sig främst för dem med osäker ekonomi, eller väldigt höga lån, som inte är säkra på att dem kommer klara av längre perioder med hög ränta. Men det kan finnas andra grunder till att välja fast ränta också. Som för exempel att man tror att räntorna kommer att stiga kraftigt i framtiden. Eller om man helt enkelt bara vill ha kontroll över ekonomin och veta exakt hur mycket man behöver betala för lånet varje månad.
Man kan alltså binda ränta och under den tiden man har bundit räntan så kommer din ränta som du betalar till banken inte att förändras oavsett hur marknadsräntan svänger. Det går att binda din ränta mellan 1 – 10 år.

 

Vilken ska man välja, fast eller rörlig?

Är det dags att binda räntan innan den sticker iväg uppåt eller ska man ha is i magen och vänta en stund till. Den enda som kan svara på det är faktiskt du.
Det finns egentligen inget rätt eller fel svar på den frågan utan den är främst din ekonomiska situation och hur villig du är att ta risker som avgör.

Om du väljer att binda din ränta så kommer du att veta exakt hur mycket lånet kommer kosta dig varje månad och det blir då lättare för dig att planera din ekonomi. Inga obehagliga överraskningar med andra ord.
Det jobbiga är om du väljer att flytta innan den fasta ränta har löpt ut. Då kan du komma att bli skyldig banken ränteskillnadsersättning eftersom du bryter avtalet.

Den rörliga räntan har historiskt sett inneburit lägre kostnader än den fasta. Dock så har det ju varit rejäla toppar och bottnar så det kan bli en obehaglig överraskning om räntan helt plötsligt skulle chockhöjas. Det gäller att kalkylera för hur hög ränta man kan klara av.

Det finns ingen som vet hur räntan kommer att röra sig i framtiden så det handlar främst om hur din ekonomi ser ut och vilken typ av person du är. Är du villig att ta risken att betala en hög ränta nästa år medan du njuter av den låga räntan vi har idag. Eller vill du hellre ha tryggheten av att veta exakt vad lånet kommer att kosta dig varje månad oavsett om du förlorar lite på det.