Bolån – tips

Bolån – tips

Sedan den tid då vi började med valutor och pengar har det funnits behov av att låna dessa. Många säger att man behöver pengar för att skapa pengar och det är väl sant till stor del. Men vad ska man tänka när man tar ett bolån? vilka fällor finns det? Och lånar man till rätt saker? Frågorna blir snabbt många och denna lilla korta guide kommer förhoppningsvis klarlägga mycket och ge tips och råd som gör att du inte hamnar i någon fälla, och kanske till och med kan skapa pengar från ditt lån av pengar. Guiden kommer också bara belysa de normala kreditinstituten och lån till boende, bolån.

Tips när du ska ta bolån och låna pengar i allmänhet

I allmänhet när man ska låna pengar är det bra att fråga sig vad man ska ha pengarna till. Man måste kunna göra en bedömning om det man lånar pengar för verkligen är något som är något man ska låna pengar till. Ett par bra saker att aldrig låna pengar till är resor och icke livsnödvändiga saker t.ex. sjukvård. Att låna till en resa är som att få äta maten innan man lagat den, i efterhand har man både tillagning och disk att ta hand om. Man kommer alltså inte ha tillräcklig behållning av en resa eller få tillräckligt ut ur den för att det ska vara värt ett lån. Finns naturligtvis undantag.

 

Så låt oss byta fokus till saker som kan vara bra att låna till, så som bolån. Att låna pengar till att förverkliga en affärsidé är oftast en bra sak och här kan man även få investerare att gå in med pengar och ta en del av risken, i hopp om att de ska få utdelning av det hela. Viktigt är dock att man gått igenom sin idé och lärt sig grunderna för att driva ett företag.

Att låna för livsnödvändiga saker så som bostad eller sjukvård är också ofta bra idéer. I dagens samhälle med utförsäljningen av våra hyresrätter och där sjukvården inte längre är lika för alla så kan det behövas resurser för att komma någonstans. Just att vara sjuk förhindrar ofta att du ska kunna utföra ett arbete på maximal nivå och det är då ofta bättre att bli frisk och sedan arbeta maximalt och betala tillbaka. Bostad är svårare då man genom att låna oftast sätter sig i en situation där man låser sig vid sin bostad och man blir mindre mobil på arbetsmarknaden.

Snabba och onödiga lån kan straffa sig

Man måste hela tiden relatera det belopp man lånar till vad man kommer få för pengarna och vilken tid det tar att betala tillbaka. Även om just en resa är lättast att relatera till att äta maten och sedan behöva ta hand om allt jobb så gäller detta alla lån. Så fort du lånat och köpt något så väntar det kanske 2-5 år av avbetalningar och sämre ekonomi. Så man måste hela tiden fråga sig om det är värt det. Eller om det är bättre att spara ihop pengarna först och sedan lägga ut dem på det man vill ha. Viktigt här är att man verkligen tänker igenom det här varje gång man handlar på kredit eller på lånade pengar. Att impulsköpa något på kredit är bästa sättet att hamna i en skuldfälla som man kommer få jobba resten av sitt liv att ta sig ur.

Är man osäker på ifall det man ska låna till så bör man alltid höra med flera olika källor och samla på sig fakta innan man tar beslutet att sätta sig i skuld hos en bank eller annat kreditinstitut. Ett banklån är inte något man blir av med snabbt och det är något som hämmar ens egna valmöjligheter när det gäller ens ekonomi.