Inför bolånet

inför bolånet

Är det dags att ta ett lån för drömbostaden? Innan du gör det finns en rad olika saker att tänka på. Hur stort lån du behöver beror givetvis på vad bostaden kostar – men också hur mycket pengar du har sparade. Vidare finns givetvis en gräns för hur mycket du kan låna. Gränsen ligger i förhållande till din inkomst. Du ska kunna klara av att betala de månadskostnader som lånet kommer med. 

Bostadens värde

Precis som sajten Hittabolån.se skriver får bolånet vara högst 85 % av värdet på bostaden. Optimalt är givetvis att spara till kontantinsatsen (de övriga 15 %), men det är inte helt ovanligt att man tar ett privatlån för att kunna lägga den. Om du redan tar ett stort lån på bostaden, rekommenderas det att spara ihop till kontantinsatsen. Det blir helt enkelt dyrare i längden om du inte gör det.

Bestäm din budget

Innan du börjar titta på hus eller lägenheter bör du bestämma en budget. När budgeten görs bör du givetvis ta hänsyn till hur mycket du får låna och vad du önskar i din nya bostad. Till exempel:

 

  • Antal rum och yta. Behöver du en stor bostad med många rum? I sådana fall får du vara beredd på en dyr bostad – alternativt att du flyttar längre bort från närmsta stad. Att bo stort och centralt är dyrt. Läget är den enskilt största faktorn när det kommer till bostadspriser.
  • Renovering. Ett sätt att komma nära sin drömbostad är att köpa ett renoveringsobjekt. Det kräver naturligtvis en del investeringar – både i tid och pengar – men kan göra det möjligt att få ett hus som man inte hade kunnat köpa annars.
  • Övriga preferenser. Vill du ha balkong? Eller en stor tomt? Dessa typer av attiraljer höjer naturligtvis priserna på bostaden. Om du väldigt gärna vill ha en balkong till exempel, är det bra att känna till att den är värd mer om den ligger i söderläge och således också dyrare.

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *